Siirry suoraan sisältöön

Investoinneilla häiriötöntä ja turvallista sähkönjakelua

Naantalin Energian investoinnit sähköverkkoon ja järjestelmiin ovat tänä vuonna noin 1,6 miljoonaa euroa. Tämä merkittävä summa varmistaa sen, että asiakkaamme saavat sähköä varmasti ja ilman jakeluhäiriöitä.  Lisäksi olemme suunnittelemassa lähivuosille isoa sähköasemainvestointia. 

Asuntomessualue - Naantalin Energia

Pitkäjänteiset, jo 1960-luvulla aloitetut investoinnit maakaapeloituun sähköverkkoon takaavat sen, että Naantalissa on hyvin vähän sähkökatkoja. Vuonna 2021 oman alueemme keskijänniteverkossa sähköt olivat poikki vain reilut 6 minuuttia, kun vastaava luku valtakunnallisesti kaikilla yhtiöillä oli lähes 50 minuuttia.  

Meillä pien- ja keskijänniteverkosta on maakaapeloitu 84 prosenttia ja suurjänniteverkosta 12 prosenttia. Tämä on valtakunnallisesti erittäin korkea taso. Hyvä tilanne johtuu osin myös kompaktista alueestamme toisin kuin monilla taajamien ulkopuolella sijaitseville sähköyhtiöillä. Verkoston jälleenhankinta-arvo eli summa, jonka maksaisimme, jos nyt rakentaisimme koko verkoston, on lähes 37 miljoonaa euroa. Paljon on siis investoitu varman ja turvallisen verkoston hyväksi. 

Lisää sähkönkäyttäjiä kasvavaan Naantaliin 

Investointimme kohdistuvat myös tänä vuonna laajasti verkoston korjauksiin, laajentamiseen ja korvaamiseen. Sähkömarkkinalain vaatimusten mukainen toimitusvarmuustaso on tavoitteenamme vuonna 2028. Muita investointeja teemme esimerkiksi laitteistoihin, sähkömittareihin, järjestelmiin, automaatioon ja kalustoon. 

Verkostoinvestointeja tehdään tänä vuonna muun muassa Latonpääntielle, Santalantielle, Korvenperäntielle, Ruonan yhdystielle, Tullikadulle, Murikkoon sekä Luonnonmaan uuteen Perhetalo 2 -vaiheeseen. 

Naantali on onneksi muuttovoittoinen kaupunki. Kasvun myötä olemme saaneet vuoden aikana lisää noin 180 sähkönkäyttöpaikkaa, ja yhteensä niitä on nyt yli 7 200. Vertailun vuoksi viisi vuotta sitten näitä oli 6 200 eli kasvua on yli 1 000 käyttöpaikkaa! Sähköverkkoon liitettyjen asiakkaiden omien aurinkosähkön tuotantokäyttöpaikkojen määrä on kaksinkertaistunut viime vuoden aikana yli 260 paikkaan. 

Rakensimme asuntomessualueelle viime kesänä aurinkoenergiapuiston, ja on ollut mielenkiintoista seurata sen tuottoa. Aurinkovoimala on toiminut hyvin, ja se on tuottanut sähköä verkostoomme kaikkiaan yli 100 megawattituntia. 

Myös asuntomessualueen asukkaiden omistamat aurinkopaneelit ovat tuottaneet hyvin: yhtiön verkkoon on ostettu ylijäämää kaikkiaan 440 megawattituntia. Asiakkaiden omaan käyttöön mennyt tuottama sähkö on tähän nähden moninkertainen. 

Hyvää helmikuun jatkoa! 

Pasi Haarala 

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä