Siirry suoraan sisältöön

Aikajana


1912

Naantalin kaupungin sähkölaitos perustetaan.

Naantalin kaupunginvaltuusto päättää perustaa Naantalin kaupungin sähkölaitoksen 26. kesäkuuta, ensimmäinen sähkövalo syttyy Naantalissa 24. joulukuuta.

1917

Lisää sähkönkäyttäjiä.

Vuoden lopussa Naantalin kaupungissa on noin 800 asukasta, ja sähköverkossa on 136 mittaria. 

1920-luku

Rautatie Naantaliin.

Vuonna 1923 saadaan sähköt Naantalin rautatieasemalle.

1930

Tasaista kasvua.

Kuluttajien määrä nousi tasaisesti, vuonna 1937 sähkön tilaajia oli yli 400. Sähkölaitoksen hallinnollinen johto siirtyy perustetulle kaupunginhallitukselle.

1940

Sota sävyttää toimintaa.

Sähkölaitos toimittaa sähköt Naantaliin sijoitettuihin tykkiveneisiin, sukellusvenelaivueeseen ja Suomen Joutseneen.

1942

Sähkölaitoksen toiminta laajenee.

Asennustöitä tehdään myös yksityisille ja sähkötarvikkeita myydään omasta, Humpin talossa sijaitsevasta myymälästä. 

1950-luku

Sähköntarve lisääntyy merkittävästi.

Suurteollisuus löytää Naantalin, muun muassa uusi öljysatama rakennetaan Tupavuoreen. Myös Nesteen öljynjalostamo ja valtion viljavaraston siilot valmistuvat ja sataman toiminta käynnistyy. 

1950

Naantalilaisten olohuoneet valtaa uusi laite.

Televisioiden myynnistä ja asentamisesta tulee merkittävä uusi liiketoiminta sähkölaitokselle. 1950-luvun lopussa Naantalissa oli suhteellisesti eniten televisioita koko Suomessa.

1964

Maalaiskunta sulautuu kaupunkiin.

Sähkölaitoksen asiakasmäärä kaksinkertaistuu, ja pinta-ala kasvaa 17-kertaiseksi. Ilmajohtoja aletaan korvata maakaapeleilla.  

1972

Uusi päämuuntoasema Karvettiin.

Kaupungin ensimmäisellä 110 kilovoltin muuntoasemalla vastataan kasvaneeseen sähkönkulutukseen ja varmistetaan sähkönjakelua. 

1980

Uusi sähkölaki tulee voimaan.

Laissa kiinnitettiin huomiota alueellisen sähkönhuollon turvaamiseen ja kehittämiseen. Uudet sähkölaitteet, muun muassa tietokoneet ja VHS-nauhurit, tulevat toimistoihin ja koteihin.  

1993

Uusi osakeyhtiö syntyy.

Naantalin kaupungin sähkölaitos muuttuu osakeyhtiöksi, nimeksi tulee Naantalin Energia Oy. Tällä valmistaudutaan sähkömarkkinoiden vapautukseen, joka tapahtuu vuonna 1995.  

2000-luku

Sähköä myös oman alueen ulkopuolelle.

Naantalin Energia myy sähköä yhtä paljon verkkoalueensa ulkopuolelle kuin omalla alueellaan.

2008

Myynti puhututtaa.

Naantalissa käydään vilkasta keskustelua Naantalin Energian myynnistä, mutta myyntiaikeista kuitenkin luovutaan kuntavaalien alla. 

2010-luku

Mittarien vaihto teettää töitä.

Kaikki Naantalin Energian alueen vajaat 6 000 sähkömittaria vaihdetaan kaukoluettaviksi.  

2011

Joulumyrsky katkoo sähköt.

Tapaninpäivän myrsky sammuttaa valot, mutta Naantalissa pääosin vain puoleksi tunniksi. Myrsky tekee tuhojaan ympäri maata, ja vahinkojen arvioidaan aiheuttaneen Suomessa noin 35 miljoonan euron kustannukset. 

2012

Satavuotias yhtiö.

Naantalin Energia täyttää 100 vuotta. Kaupunkia valaisee noin 6 000 katulamppua, kun niitä perustamisvuonna 1912 oli yhdeksän. 

2014

Tuulivoimaa aurinkokaupunkiin.

Naantalin Energia ostaa 4,3 megawatin tuotanto-osuuden tuuli-, puu- ja turvevoimaa tuottavasta Katternö Kraft Oy -yhtiöstä. 

2015

Sähköautojen tuloon varaudutaan.

Naantalin Energia lähtee mukaan valtakunnalliseen sähköautojen latausjärjestelmäyhtiöön, ja ensimmäinen latauspiste valmistuu Asematorille. 

2017

Yhtiön investoinnit kasvavat 

Naantalin Energia investoi yhteensä 1,65 miljoonaa euroa, kun 110 kilovoltin alueverkko laajenee Luonnonmaalle ja 20 kilovoltin ilmalinjoja maakaapeloidaan.  

2018

Aurinkopaneeleja katoille.

Naantalin Energia aloittaa aurinkosähköjärjestelmien myynnin yhteistyökumppanin kanssa.  

2020

Sähköverkon rakentaminen asuntomessualueella alkaa.

Yhtiö rakentaa alueelle myös aurinkovoimalan ja älymuuntamon. Voimala tulee tuottamaan sähköä messuvuodesta alkaen noin 35 kerrostaloasunnon sähkönkulutuksen verran. Asuntomessut pidetään Naantalissa kesällä 2022. 

2021

Ennätyksellisen isot investoinnit.

Naantalin Energia tekee noin kahden miljoonan euron investoinnit sähköverkon ylläpitoon ja laajentamiseen. Jo 60-luvulla aloitettu maakaapelointi on edennyt Naantalin Energian alueella hienosti: sekä keski- että pienjänniteverkoista jo noin 84 prosenttia on maan alla turvassa sään vaihteluilta.  

2022

Naantalin Energia täyttää 110 vuotta.

Aurinkokaupunki on houkutellut uusia asukkaita viimeisen 10 vuoden aikana. Sähköliittymiä on nyt yli 7 000, kun niitä vuonna 2010 oli noin 5 400. Naantalissa järjestetään Lounatuuli-asuntomessut. 


Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä