Siirry suoraan sisältöön

Sauno energiatehokkaasti

Kesäkuun energiansäästövinkit liittyvät suomalaisille tärkeään asiaan eli saunaan. Sähkösauna on kodin energiasyöppö ja siksi on tärkeää, että sitä käyttää oikein.

  • Saunan suunnittelussa on tärkeää huomioida ilmanvaihto. Jos ilmanvaihtoa ei ole suunniteltu kunnolla, vaihtelee saunan lämpötila sen eri osissa suuresti ja saunaa tulee lämmitettyä liikaa.
  • Valitse kiukaan koko oikein. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yhden kuutiometrin lämmitykseen tarvitaan yksi kilowatti tehoa. Jos sinulla on esimerkiksi kuuden kuutiometrin sauna, valitse sitä varten kuuden kilowatin kiuas. Alitehoinen kiuas lämpenee hitaasti ja jäähtyy liian nopeasti. Alitehoinen kiuas lisää myös sähkönkulutusta, kun se hehkuu täysillä koko ajan. Ylitehoinen kiuas taas lämmittää saunan liian kuumaksi ja kuivaksi sekä kuluttaa paljon energiaa.
  • Huolehdi kiukaan kivistä. Kiukaassa tulee olla riittävästi kiviä, sillä vähäkivinen kiuas syö paljon energiaa. Oikea määrä kannattaa katsoa kiuasvalmistajan ohjeista. Kivet myös kuluvat käytössä ja ne kannattaa vaihtaa 2–3 vuoden välein. Myös sähkökiukaan vastuksien puhdistaminen parantaa kiukaan energiatehokkuutta.
  • Puulämmitteinen kiuas on sähkökiuasta usein taloudellisempi vaihtoehto, varsinkin jos lämmityspuuta on omasta takaa. Puukiukaiden ongelma on niiden tuottamien pienhiukkasten kuormitus ympäristölle. Nykyisissä puukiukaissa puu kuitenkin palaa entistä puhtaammin. Puukiuas ei kuitenkaan sovi kaikkiin koteihin.
  • Ainavalmis-kiuas sopii koteihin, jossa saunotaan paljon. Se kuluttaa koko ajan hieman energiaa, koska se on valmiustilassa, mutta sen käyttöönotto eli lämmittäminen ei kuluta paljon lisäenergiaa.
  • Tekniikka tuo säästöä saunomiseen. Uusilla ohjelmoitavilla älykiukailla voidaan laskea saunomisen energiankulutusta jopa 30 prosenttia. Älykiukaissa on mahdollista säätää kiukaan lämpötilaa asteen tarkkuudella sekä ohjelmoida se käynnistyväksi sekunnin tarkkuudella.
  • Ole järkevä saunoja, älä anna lämpimän saunan odottaa. Hyvä saunomislämpötila on 70–80 astetta, sen yli menevät lämpötilat nostavat energiankulutusta merkittävästi. Saunan lämmittäminen vie enemmän energiaa kuin itse saunominen, joten kannattaa sopia, että mahdollisimman moni perheenjäsen käy saunassa samana päivänä.
Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä