Siirry suoraan sisältöön

Kokkaa säästäen

Joulun lähestyessä erilaiset uuniruuat lisäävät suosiotaan. Ruuanlaiton yhteydessä on hyvä miettiä energiatehokkuutta, sillä pienillä valinnoilla voi saada aikaan isoja säästöjä. Peräti kolmannes kuluttamisen ympäristövaikutuksista syntyy syömisestä. Kotitaloussähkön kulutuksesta lieden ja muiden ruoanvalmistuslaitteiden osuus on noin 6 prosenttia.

  • Valmista enemmän ruokaa kerralla. Säästät energia, kun valmistat isoja määriä ja pakastat osan tulevaa käyttöä varten.
  • Käytä uunia harkiten. Uunin käyttö kuluttaa paljon energiaa, joten silloin, kun uuni lämmitetään, kannattaa ruokaa valmistaa suurempi määrä kerralla. Muista hyödyntää myös jälkilämpöä.
  • Valmista ja lämmitä ruokaa mikroaaltouunissa. Mikrossa valmistetun puuron ilmastovaikutus on noin 70 prosenttia pienempi kuin liedellä valmistetun.
  • Mikroaaltouuni on nopea ja energiataloudellinen vaihtoehto uunille varsinkin, kun tekee ruokaa yhdelle tai kahdelle hengelle. Esimerkiksi valmiin laatikkoruuan lämmitys mikroaaltouunissa vie vain 10 prosenttia uunilämmityksen ja 30 prosenttia liesilämmityksen energiamäärästä.
  • Hankkiessasi energiaa säästävää uunia mieti mitä ominaisuuksia uuniltasi tarvitset. Valitse uuni, jonka sähkönkulutus on pieni. Tutustu myös eri uunien kuumennustekniikkaan ja mieti minkälainen laite soveltuu parhaiten käyttöösi.
  • Höyryuunissa voi valmistaa useita ruokalajeja samanaikaisesti. Höyryssä kypsentäminen on myös terveellistä ruoanlaittoa, jossa ruoan ravintoarvo, rakenne, väri ja aromi säilyvät hyvin.
  • Kiertoilmalla saat säästöä. Kiertoilmatoiminnolla voi uunissa paistaa 2–3 pellillistä ruokaa samanaikaisesti. Paistoaika lyhenee 15–50 prosenttia riippuen peltien määrästä. Paistaminen tapahtuu noin 20 astetta matalammassa lämpötilassa kuin ylälämpö-alalämpötoiminnolla.
  • Valitse liedeksi induktio. Induktioliesi ei lämmitä keittoaluetta kuten perinteinen liesi, vaan kattilan pohjaa. Induktioliesi kuluttaa sähköä noin 40 prosenttia vähemmän kuin valurautalevy ja noin 20 prosenttia vähemmän kuin vastuksilla lämpenevä keraaminen keittoalue.
  • Pienlaitteet ovat energiataloudellisia. Esimerkiksi pienoisgrillit ja paahtimet ovat usein myös nopeampia vaihtoehtoja uunille. Veden- ja kahvinkeittimet ovat käytössä energiataloudellisia ja nopeampia kuin vastuksilla kuumeneva keittolevy.

Lähteet:
Keittiötieto: Energiatehokkuus ruuanvalmistuksessa

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä