Siirry suoraan sisältöön

Ohjeita häiriötilanteisiin

Sammuneet valot tai vaiennut televisio voivat kertoa laiteviasta, kodin oman sähköverkon viasta tai laajemmasta sähkökatkosta.

Tarkista, syttyvätkö valot muissa huoneissa tai toimivatko muut kodinkoneet. Varmista sulaketaulusta, että sulakkeet ovat ehjät. Jos koko asunto on pimeänä, pääsulake voi olla palanut. Mikäli vika ei korjaannu sulaketta vaihtamalla tai vikakatkaisinta nostamalla, vika voi olla asunnon tai talon omassa verkossa. Soita tällöin aina sähköalan ammattilaiselle, sillä korjaustöitä ei saa tehdä omin päin.

Katso, palavatko katuvalot tai naapurien sisävalot. Jos valot ovat poikki muuallakin kuin omassa asunnossasi, kyseessä on kodin sähköverkkoa laajempi katko. Lisätietoja saat radiosta sekä Naantalin Energian nettisivuilta, jos käytössäsi on älypuhelin tai muu internetyhteyden omaava laite, jossa on virtaa jäljellä.

Sähkökatkon aikana laita kodin valot ja sähkölaitteet pois päältä. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, jos ovat päällä sähköjen palautuessa. 

Jos huomaat, että myrsky on kaatanut puita tai heittänyt oksia sähkölinjoille, ilmoita asiasta meille. Puiden tai oksien omatoiminen raivaaminen on ehdottomasti kielletty, sillä vaarana on tappava sähköisku. Teille ja pihoille kaatuneita irtopuita ja oksia voi raivata pois, jos ne eivät kosketa sähkölinjoja.

Tiedotus sähkökatkon aikana

 • Tarkista uutiset ja Naantalin Energian nettisivut älypuhelimella.
 • Kuuntele uutisia ja ohjeita Radio Suomen tai paikallisradion kanavilta.
 • Ilmoita Naantalin Energialle havaitsemistasi linjojen vaurioista. Meillä on yleensä tieto siitä, että sähköt ovat poikki, mutta esimerkiksi linjoille kaatuneen puun tarkka sijainti on hyvä ilmoittaa. Älä tee raivaustöitä omin päin.
 • Vältä katkoksen aikana turhia puheluita, jotta verkot pysyvät ruuhkattomina ja hätäpuhelut pääsevät nopeasti läpi.

Sammuta kodinkoneet

 • Käännä kodinkoneet pois päältä, varsinkin liesi, silitysrauta, kahvinkeitin ja pesukone. Jätä yksi valaisin päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat.
 • Käännä pesukoneen hana kiinni. Pesukone voi vioittua katkosta ja aiheuttaa vesivahingon vaaran.
 • Tietokoneelle ja muille tärkeille sähkölaitteille voi hankkia UPS-suojauksen. UPS-suojaus syöttää järjestelmään sähköä lyhyiden katkosten ajan sekä suodattaa verkkojännitteestä häiriöitä 
  pois.

Muuta muistettavaa

 • Jos laitat ruokaa grillissä tai retkikeittimellä, muista paloturvallisuus.
 • Älä avaa pakastinta turhaan. Näin ruoka säilyy jäässä vähintään vuorokauden.
 • Jos sähkökatko pitkittyy, syö jääkaapin lämpenevät ruuat pois.
 • Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään. Jos katko kestää yli tunnin, varaa juomavettä kannelliseen astiaan.
 • Kun sähköt palaavat, ota sähkölaitteita käyttöön vähitellen.
 • Jos sähköt käyttäytyvät palauduttuaan oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, voi syynä olla nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita sekä tulipalon ja sähköiskun vaara. Katkaise sähköt välittömästi pääkytkimestä varoen koskettamista pääkeskuksen metalliosiin ja ota yhteys Naantalin Energiaan.

Avainsanat Jakeluhäiriö, Sähkökatko, Sähköturvallisuus, Sähkötyöt

Vikailmoitukset 24 h:

puh. 02 435 2500 

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä