Siirry suoraan sisältöön

Toukokuun vinkit

Suomalaisessa kotitaloudessa eniten energiaa kuluu kodin ja käyttöveden lämmitykseen. Kolmanneksi suurin energiankuluttaja ovat kylmälaitteet, joiden käyttöön kuluu energiaa yhtä paljon kuin kodin viihdelaitteet ja tietokoneet kuluttavat yhteensä. Tässä muutama vinkki kylmälaitteiden järkevään käyttöön – asia, joka on kesän tullessa entistä tärkeämpää.

  • Käytä mieluummin yhtä isoa jääkaappia kuin kahta pienempää. Pienet sähkölaitteet kuluttavat yleensä suhteessa enemmän sähköä kuin isommat. Pakastimen osalta tilanne on erilainen, sillä voi olla taloudellisesti kannattavaa pitää kahta pakastinta, jos syksyllä pakastaa paljon satoa. Pakastimen sisällön huvetessa voi toisen pakastimen ottaa pois käytöstä kokonaan.
  • Valitse kodin energialaitteet ottamalla huomioon energiamerkinnät. Energiamerkki on pakollinen kaikissa kylmälaitteissa. A-merkintä tarkoittaa vähiten energiaa kuluttavaa laitetta.
  • Älä sijoita kylmälaitetta lämpölähteiden lähelle kuten patterin, lieden tai astianpesukoneen viereen. Vältä myös suoraa auringonpaistetta. Jätä kylmälaitteen ympärille, jotta ilma pääsee kiertämään. Tiukkaan paikkaan sijoitettu kylmälaite käyttää sähköä jopa kolminkertaisesti.
  • Jääkaapin lämpötilan pitäisi olla +5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Liiallinen kylmyys jääkaapissa voi pilata joitain ruokatuotteita ja lisää tarpeetonta energiankulutusta. Hyvä vinkki on selvittää jääkaapin lämpötila silloin tällöin: laita jääkaapin keskihyllylle lasi kädenlämpöistä vettä ja siihen lämpömittari. Lue mittari vuorokauden kuluttua ja säädä jääkaapin lämpötilaa sen mukaisesti oikeaan suuntaan.
  • Jääkaapin ja pakastimen ovien turha avaaminen kuluttaa energiaa ja nostaa hetkellisesti jääkaapin lämpötilaa, mikä taas vaikuttaa ruokatavaroiden säilymiseen. Voit välttää turhaa availua pitämällä jääkaapin järjestyksessä, niin että löydät heti hakemasi.
  • Lämpimistä tuotteista haihtuu kostettua ja se lisää jääkaapin ja pakastimen sähkönkulutusta. Sulje pakkaukset tiiviisti ja jäähdytä pakastimeen menevät tavarat ensin jääkaapissa.
  • Jos tarvitset pakastimessa ollutta tuotetta vasta seuraavana päivänä, ota pakaste sulamaan noin vuorokautta ennen jääkappiin. Näin säästät jääkaapin kylmennystehossa.
  • Muista huoltaa kylmälaitteet. Imuroi kylmälaitteiden takaa ja alta vähintään kerran vuodessa. Laitteistoon kertynyt pöly lisää energiankulutusta. Sulata pakastin, kun sen huurrekerros on noin yhden sentin paksuinen. Sulatus kannattaa tehdä talvisin, kun ulkona on kunnolla pakkasta, ja voit nostaa pakastimessa olevat ruuat sulattamisen ajaksi ulos.

Lähteet:
Motiva: kylmäsäilytys
Sähköopas: kylmälaitteet
Kuluttajavirasto: kylmälaitteet
Rakentamisen ja asumisen energianeuvonta: kylmälaitteet

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä