Siirry suoraan sisältöön

Hiljenny jouluun

Joulun pyhinä vietämme paljon aikaa yhdessä ja kotioloissa. Sekä jouluvalmistelut että itse juhlahetket voi toteuttaa niin, että energiaa kuluu vähemmän. Samalla tulee aidosti hiljennyttyä jouluun. Tontut merkitsevät vihkoonsa kiltteysmerkintöjä, kun teet viisaita valintoja.

  • Käytä hyväksesi kylmiä talvikelejä. Jäähdytä jouluruoat ennen jääkaappiin laittamista kuistilla tai parvekkeella. Muista kuitenkin suojata ruokasi uteliailta ketuilta ja talitiaisilta.
  • Jos uunissasi on kiertoilmatoiminto, voit valmistaa useita laatikkoruokia yhtä aikaa monessa kerroksessa. Näin uuni on vähemmän aikaa päällä. Paistoaika lyhenee 15–50 prosenttia riippuen peltien määrästä ja paistaminen tapahtuu noin 20 astetta matalammassa lämpötilassa kuin ylälämpö-alalämpötoiminnolla. Sähkön säästö on noin 30 prosenttia. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää.
  • Joulusauna on tärkeä perinne, mutta mieti jo ennakkoon, milloin menette saunaan. Kiukaan turha kuumentaminen ei kannata, kun ei enää löydy saunaan menijöitä.
  • Luo joulun tunnelmaa sammuttamalla turhia valoja ja sytyttämällä kynttilöitä valonlähteeksi. Muistathan, että elävä tuli vaatii aina valvontaa. Polta kynttilöitä palamattomalla alustalla riittävän kaukana verhoista. Huolehdi, että liekki ei jää palamaan yksin huonetilaan.
  • Varusta jouluvalot ajastimella tai ota pistoke irti seinästä, kun et ole kotona.
  • Tee joululahjavalinnat viisaasti. Kodin pienelektroniikan ja paristokäyttöisten lelujen sijasta voi lahjaksi antaa muutakin. Kirjat, pehmeät paketit ja lelut ilman elektronisia toimintoja ilahduttavat aivan yhtä lailla lahjansaajaa. Jos kuitenkin olet ostanut lapsille joululahjaksi leluja, jotka vaativat paristoja, suosi ladattavia akkuparistoja.
  • Suosi jouluvaloissa LED-valoja, koska ne kuluttavat vähemmän energiaa tavallisiin jouluvaloihin verrattuna.
  • Säästä itseäsi ja energiaa. Siivoa maltillisemmin ja käytä aikaa yhdessäoloon.

Lähteet:
Rakennaoikein.fi
Keittiotieto.fi
Energiateollisuus

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä