Siirry suoraan sisältöön

Sulje, sammuta, säästä

 • Sammuta virta. Helpoin tapa säästää sähköä on sammuttaa virta käyttämättömistä sähkölaitteista. Erityisesti viihde-elektroniikka käyttää valmiustilassa täysin turhaan energiaa. Jos laitteita ei saa pois valmiustilasta, voit esimerkiksi hankkia jatkojohdon, jossa on virrankatkaisumahdollisuus. Sähkölaitteiden pitäminen valmiustilassa vie 5–10 prosenttia kotitaloussähkön kulutuksesta.
 • Alenna huonelämpötilaa. Lämmitykseen kuluu noin puolet kotitalouden käyttämästä energiasta. Pidä oleskeluhuoneiden lämpötila 21–22 asteessa. Makuuhuoneissa lämpötila voi olla alhaisempi. Huonelämpötilan yhden asteen pudotus vähentää energiankulutusta noin viisi prosenttia.

  Varastoissa ja käyttämättömissä huoneissa voidaan pitää huomattavasti matalampia lämpötiloja (7–12 astetta). Useiden päivien poissaolon ajaksi huonelämpötilaa kannattaa alentaa useilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle poissaolon ajaksi.
 • Vältä lämpöhukkaa. Sälekaihtimet kannattaa laittaa kiinni ja vetää verhot ikkunan eteen yöksi. Pakkasella on hyvä välttää pitkiä tuuletuksia ja tuulettaa mahdollisimman nopeasti ristivedolla. Älä sijoita huonekaluja pattereiden eteen tai peitä patteritermostaattia verhoilla. Termostaatti ei tunnista todellista huonelämpötilaa ja säädä venttiiliä oikein, jos se on peitetty.
 • Sammuta turhat valot. Valaistuksessa syntyy säästöjä helposti. Sammuta aina turhat valot – tyhjää huonetta on turha valaista. Vaihda hehkulamput energiansäästölampuiksi. Koristevalot kannattaa varustaa ajastimella sammumaan valoisan ajaksi.
 • Sulje hanat. Yli viidennes rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiasta kuluu käyttöveden lämmitykseen. Jo 20 minuutin suihku kuluttaa 240 litraa vettä. Saippuoinnin ajaksi suljettu suihku säästää vettä ämpärillisen verran. Muista sulkea hana myös hampaita pestessäsi.
 • Pese täysiä koneellisia. Kun peset pyykkiä tai astioita, valitse oikea pesulämpötila ja pesuohjelma. Muista myös säästö- ja pikaohjelmat. Pese aina vain täysiä koneellisia. Säästät enemmän sähköä, kun peset yhden täyden koneellisen kuin vajaatäyttöohjelmalla kaksi. Astianpesukoneet kuluttavat vettä keskimäärin 15 litraa pesukertaa kohti. Saman astiamäärän peseminen käsin kuluttaa 35–140 litraa vettä.
 • Ilmalämpöpumppu säästää oikein käytettynä. Ilmalämpöpumppu ottaa ulkoilman energiaa talteen ja säästää näin lämmityskuluissa. Ilmalämpöpumppuja on asennettu noin 200 000 suomalaiseen kotitalouteen. Saadaksesi täyden hyödyn ilmalämpöpumpustasi muista käyttää sitä oikein.

  Jos käytät ilmalämpöpumppua pääasiassa lämmitykseen, asenna sen ulkoyksikkö eteläseinälle aurinkoon päin. Muista puhdistaa ilmalämpöpumpun suodatin säännöllisesti. Pumppu kuluttaa enemmän sähköä, kun suodatin on likainen. Puhdista ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sinne mahdollisesti tippuneista lehdistä ja muista roskista. Säädä sähköpatterien termostaatit muutaman asteen ilmalämpöpumpun säätöjä pienemmälle. Tällöin sähköpatterit lämpenevät vasta tarvittaessa. 
 • Keittiössä suurimpia sähkönkuluttajia ovat kylmälaitteet. Siksi on tärkeää säätää oikea lämpötila kylmälaitteisiin ja asentaa ne sopivaan paikkaan. Jääkaapin suositeltava säilytyslämpötila on +5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Jääkaapin ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen lisäävät sähkönkulutusta noin 20 prosenttia, vanhoissa laitteissa jopa 50 prosenttia.

  Kylmälaitteen väärä paikka lisää energiankulutusta ja lyhentää sen käyttöikää. Kylmälaitteita ei saa sijoittaa lämmönlähteen, kuten hellan, viereen eikä suoraan auringonpaisteeseen. Energiankulutus vähenee myös, jos kylmälaitteen ympärillä pääsee ilma kiertämään kunnolla.
 • Lampuissa on vaihtoehtoja. Valaistuksessa luonnonvaloa kannattaa hyödyntää aina, kun se on mahdollista. Sammuta siis valot kirkkaana päivänä tai kun et muuten tarvitse valaistusta huoneessa. Vaihda myös lamput energiansäästölampuiksi tai led-valoiksi. Energiansäästölampun käyttöikä on jopa 15 kertaa pidempi kuin tavallisen hehkulampun, ja led-valo voi palaa jopa 100 000 tuntia.

  Hehkulamput ovat poistuneet kauppojen hyllyiltä. Se ei kuitenkaan kavenna lamppuvalikoimaa, vaan lamppuhyllyillä on entistä enemmän vaihtoehtoja.
 • Puhdas pesukone säästää energiaa. Pyykin pesemisessä energiaa voi säästää vaivattomammin valitsemalla pesukoneen, joka kuuluu A-energialuokkaan. Tärkeää on myös käyttää pesukonetta oikein. Pese vain täysiä koneellisia ja hyödynnä ekopesuohjelmia, jotka vähentävät veden ja sähkön kulutusta. Likainen pesukone käyttää huomattavasti enemmän energiaa kuin puhdas. On siis tärkeää puhdistaa pesukone säännöllisesti.

  Voit irrottaa likaa ja sakkaumia pesemällä koneen välillä 90 asteessa tyhjänä ja käyttämällä tehoaineena apteekista saatavaa sitruunahappoa. Apteekista saat myös käyttöohjeet sitruunahappopesua varten.
Piirros, jossa sammutetaan pelikonsoli
Piirros, jossa pappa lukee otsalampun valossa
Piirros, jossa pappa kylpee
Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä