Valaise luonnonvalolla
Kevätauringon lisääntyessä maaliskuun energiansäästövinkkimme liittyvät valaistukseen. Valaistuksessa kannattaa hyödyntää luonnonvaloa, aina kun se on mahdollista.
- Suunniteltaessa kodin valaistusratkaisuja, käytä aikaa myös valaistuksen energiatehokkuuden miettimiseen. Valaistuksen energiankulutus riippuu useasta seikasta: valituista lampuista ja valaisimista, valaisimien sijoittelusta ja jopa huoneiden seinäpintojen väristä ja heijastuksesta.
- Yleisvalaistukseen kannattaa valita valaisin, joka jakaa valon mahdollisimman tasaisesti koko huoneeseen. Valaisin voi antaa valoa joko suoraan alaspäin tai epäsuorasti katon kautta, jolloin saat aikaiseksi tasaisemman valaistuksen ja vältyt häikäisyltä.
- Hyödynnä muita energiatehokkaita valonlähteitä. Kohdevaloina LED-valot kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin hehku- tai halogeenilamput. Myös ulkovalosarjoissa LED-valosarjat kuluttavat vähemmän sähköä.
- Säästät sähköä aina, kun korvaat hehkulampun tai energiansäästölampun LED-lampulla. Esimerkiksi 60 watin hehkulampun vaihtaminen 10 watin LED-lamppuun, vähentää tehon tarvetta 50 wattia. LED-lamppu maksaa enemmän kuin hehkulamppu, mutta kestää vastaavasti noin 25 kertaa pidempään.
- Lamppujen energiatehokkuus vaikuttaa lampun käyttökustannuksiin. Energiatehokkuudessa on huomattavia eroja: tehokkuudeltaan parhaat ledit ovat jo 25–35 prosenttia parempia kuin energiansäästölamput. LED-lampun käyttöikä on pisin, vähintään 25 000 tuntia.
- Käytä valaistuksessa kellokytkimiä, tunnistimia ja hämäräkytkimiä.
- Hyödynnä päivänvaloa mahdollisimman pitkään. Pidä verhot avoinna huoneisiin, joissa oleskelet ja tee valoa vaativat työt, kun luonnonvaloa on tarjolla eniten.
- Kun et tarvitse paljon valaistusta, voit käyttää myös kynttilöitä valon lähteenä.