Siirry suoraan sisältöön

Sähköverkon dokumentoija Eeva Suvanto jää eläkkeelle

Naantalin Energian sähköverkon dokumentaatiosta ja varastosta vastaava Eeva Suvanto jää marraskuun alussa eläkkeelle lähes 40 vuoden jälkeen. Eevan tehtäviä hoitaa jatkossa Ninu Lapinlampi, jonka monipuolinen tietotekniikka- ja sähköasentajatausta sopii hyvin tehtävään. 

Ensimmäisen kerran Eeva Suvanto tuli Naantalin kaupungin sähkölaitoksen palvelukseen vuonna 1983.

– Olin määräaikaisena työntekijänä, ja lähdinkin muutamaksi vuodeksi muualle. Sanoin, että palaan mielelläni takaisin, kun saatte järjestettyä vakituisen työpaikan. Helmikuussa 1988 näin sitten tapahtui, kertoo Eeva.

Paperipiirrokset vaihtuvat tietokoneella dokumentointiin

Eevan työtehtäviin ovat kuuluneet muun muassa verkoston dokumentointi sekä varastonhallinta.

– Silloin 80-luvulla piirrettiin kaapelit ja kaaviot vielä käsin karttoihin erilaisten sabluunoiden avulla. Nykyiset dokumentointiohjelmat tulivat myöhemmin. GPS:n avulla saadaan nykyisin kaapeleiden, jakokaappien ja muuntamoiden paikat otettua tarkkaan ylös.

Välillä Eevan vastuulle kuuluivat myös sähkömittarien lukeminen ja myöhemmin myös varaston hoitaminen.

– Silloin kierrettiin talosta taloon lukemassa mittareita alueittain, nykyiset mittarit ovat kaukoluettavia.

Varaston hoidon aloitin ensin kesälomittamalla silloista hoitajaa. Aluksi omassa varastossa oli myös sisäasennustarvikkeita, mutta kun omasta varastosta luovuttiin, kaupintavarastoon jäi vain pienempi korjausvarasto, Eeva muistelee.

– Työn vaihtelevaisuus on ollut yksi syy siihen, että olen niin kauan talossa viihtynyt. Hyvät työkaverit omassa yhtiössä ja kaupungin palveluksessa sekä kaikki yhteistyökumppanit ovat olleet myös syy jaksamiseen, Eeva kiittelee.

Ninu Lapinlampea kiinnostaa sähköverkon toiminta

Eeva on jo muutaman viikon perehdyttänyt seuraajaansa Ninu Lapinlampea. Ninu on koulutukseltaan sähkö- ja automaatioasentaja, ja hän on opiskellut yliopistossa analytiikkaa ja tietojenkäsittelytiedettä.

– Aiemmin olen työskennellyt muun muassa tutkijana data-analyysin parissa, tiedekoulun opettajana sekä sähköasentajana. Huomatessani Naantalin Energian sähköverkon dokumentoijan paikan ajattelin monipuolisen nörtti- ja sähköasentajataustani sopivan hyvin tehtävään. Halusin samalla myös syventää sähköalan osaamistani ja oppia ymmärtämään paremmin sähkön jakeluverkon toimintaa, Ninu kertoo.

Ninun työtehtävät sisältävät sähkönjakeluverkon dokumentointia, kartoitusmittausta maastossa, sähkötarvikevaraston ylläpitoa, teknistä asiakaspalvelua sekä etäluettavien mittareiden hallinnointia.

– Olen aina tykännyt Naantalista kaupunkina sen luonnonläheisyyden ja saaristoalueiden takia, joten päätös hakea tehtävää oli helppo. Olenkin iloinen, että minut valittiin tehtävään Eevan jatkajaksi.

Kiitämme Eevaa kuluneista vuosista ja toivotamme leppoisia eläkepäiviä!

Pasi Haarala
toimitusjohtaja

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä