Siirry suoraan sisältöön

Helteinen heinäkuu – lue 8 vinkkiä asunnon tehokkaaseen viilennykseen

Kesähelteillä lämpötilat saattavat nousta ajoittain tuskaisen kuumiksi. Kodin lämmennyt sisäilma heikentää asumismukavuutta, mutta onneksi kodin viilentämiseen löytyy hyviä niksejä.

Jäähdytyslaitteet viilentävät asunnon helposti, mutta koti on mahdollista pitää viileänä myös ilman laitteita. On tärkeää pyrkiä pitämään helteinen ilma ulkona erityisesti keskipäivän kuumimpien hetkien ajan. Tässä auttavat sälekaihtimet ja verhot, mutta kannattaa myös harkita ulkopuolista aurinkosuojaa, kuten markiisia. Ne vähentävät ikkunoiden kuumenemista ja hidastavat myös tehokkaasti sisätilojen lämmönnousua. Ovia tai ikkunoita ei myöskään kannata pitää auki päivän kuumimpina hetkinä.

Tutustu huolella oman asuntosi viilennysvaihtoehtoihin

Joissakin asunnoissa oleskelu saattaa käydä liian tuskalliseksi, ja koneellisen jäähdyttimen hankinta on aiheellista. Jäähdytyslaitteet saattavat olla sähkösyöppöjä, joten niiden käyttöohjeisiin ja energiatehokkaaseen käyttöön kannattaa tutustua huolella.
 
Jäähdytyslaitetta ostettaessa on hyvä tarkistaa laitteen energialuokka ja pyrkiä valitsemaan mahdollisimman energiatehokas jäähdytyslaite. Laitteen käyttötarkoitusta on myös hyvä pohtia ennen ostoa. Pienempi laite riittää hyvin makuuhuoneen viilennykseen, mutta isompi tila tarvitsee suuremman laitteen.
 
Ilmalämpöpumppu on tehokkain laite koko asunnon viilentämiseen, mutta se ei sovi kaikkiin kotitalouksiin, sillä sen asennukseen tarvitaan taloyhtiön lupa. Ilmalämpöpumppua käytettäessä säätö pari astetta ulkoilmaa viileämmäksi yleensä riittää, sillä laite poistaa huoneilmasta samalla kosteutta.
 
Vinkit tehokkaaseen asunnon viilentämiseen:

  1. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
  2. Käytä verhoja ja sälekaihtimia.
  3. Tuuleta illalla ja aamulla.
  4. Käytä mahdollisimman vähän uunia tai saunaa.
  5. Vähennä sähkölaitteiden, kuten kuivauskaapin ja -rummun käyttöä.
  6. Tarkista, että lämpöpatterit ovat pois päältä.
  7. Käytä tuuletinta oikein. Aseta se paikkaan, jossa vietät itse paljon aikaa. Älä jätä tuuletinta pyörimään itsekseen.
  8. Hanki jäähdytyslaite tai ilmalämpöpumppu. Viilentimelle ei tarvita taloyhtiön lupaa, mutta ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii luvan.

Kesäterveisin,
 
Pasi Haarala
toimitusjohtaja

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä