Siirry suoraan sisältöön

Lomailijan muistilista – pidä koti turvallisena ja säästä energiaa lomasi aikana

Valoisat ja lämpimät kesäkuukaudet tarkoittavat useissa kotitalouksissa pienempää sähkölaskua. Sähkölaskua voi kutistaa entisestään huomioimalla turhan energiankulutuksen. Lomalle lähtiessä kannattaa sähkönkulutuksen lisäksi minimoida myös sähkölaitteisiin liittyvien vahinkojen riski.

Kesällä valon määrän ja lämmön lisääntyessä lämmitykseen ja valaistukseen ei kulu yhtä paljon sähköä kuin muulloin. Pienillä teoilla sähkönkulutusta voi vielä pienentää entisestään.

Kesäisin asunnon kuumenemista voi vähentää käyttämällä verhoja ja sälekaihtimia silloin, kun aurinko paistaa sisälle. Näin mahdollisen ilmastointilaitteen ei tarvitse käydä täydellä teholla. Valoisina kesäiltoina kannattaa hyödyntää sisälle tulvivaa luonnonvaloa sähkövalaistuksen sijaan. Pyykit kannattaa kuivattaa mahdollisuuksien mukaan ulkona, sillä kuivausrumpu saattaa olla suurikin sähkösyöppö kotitalouksissa.  Ulkona pyykit saavat myös ihanan raikkaan tuoksun.

Sähkönkulutusta on hyvä pohtia myös muissa arkisissa tilanteissa. Jos et vielä irrota pieniä sähkölaitteita ja latureita seinästä käytön jälkeen, kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota myös niihin.

Lomareissu edessä?

Lomalle lähdön kiireissä sähkölaitteet eivät välttämättä ole ensimmäisenä mielessä. Koti voi olla pidemmän ajan tyhjillään, joten juuri silloin olisi tärkeää kiinnittää erityistä huomiota sähkölaitteisiin. Vahingoilta ja turhalta sähkönkulutukselta vältytään käymällä läpi lomailijan muistilista ennen lomalle lähtöä. Kun koti on turvallinen, on lomastakin mukavampi nauttia.

Muistilista, jonka avulla pidät kodin turvallisena loman ajan:

  1. Irrota sähkölaitteet pistorasiasta. Varmistat paloturvallisuuden sekä ehkäiset laitteiden rikkoutumiset mahdollisten ukkoskuurojen sattuessa. Yleisimpiä laitteita, jotka suositellaan irrottamaan pistorasiasta, ovat veden- ja kahvinkeittimet, leivänpaahtimet sekä muut pienet elektroniikkalaitteet, kuten puhelimien ja tietokoneiden latausjohdot.
  2. Aseta ilmastointi tai ilmanlämpöpumppu energiansäästöasentoon. Kokonaan ilmastointia ei pidä sammuttaa, jotta sisälle ei kerry kosteutta.
  3. Laita lattialämmitykset pois päältä tai säädä ne pienemmälle. Kylpyhuoneen lattialämmitystä suositellaan pitämään päällä myös kesäaikaan kosteusvaurioiden välttämiseksi. Loman ajaksi lämmitystä voi kuitenkin alentaa.
  4. Sulje ikkunat ja ovet sekä sulje verhot ainakin aurinkoisemmalta puolelta. Jätä asunto kuitenkin asutun näköiseksi murtovarkauksien välttämiseksi.
  5. Tyhjennä jääkaappi. Jos jääkaappiin ei jää mitään pilaantuvaa, voi sen kytkeä pois päältä ja jättää oven raolleen.
  6. Tarkista, että hanat ja venttiilit ovat kiinni. Esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneen täyttöletkuista voi aiheutua pahoja vesivahinkoja, sillä vuotoa ei välttämättä huomata heti. Sulkuventtiilit on hyvä laittaa kiinni aina käytön jälkeen, mutta erityisesti pidemmän poissaolon ajaksi.
  7. Vaihda palovaroittimen paristot, jos niitä ei ole vaihdettu pitkään aikaan. Vältät loppuun kuluneen patterin aiheuttaman piippauksen tyhjässä asunnossa.
  8. Kastele viemärit. Kesän lämmössä viemärien hajulukot kuivuvat ja alkavat haista. Pidempään poissa ollessa voit pyytää esimerkiksi kukkien kastelijaa valuttamaan viemäreihin vettä sekä vetämään vessat.
  9. Huolehdi posteista. Pursuava postilaatikko viestii varkaille, etteivät asukkaat ole kotona. Pidemmän reissun aikana kannattaa pyytää esimerkiksi naapuria tai kukkien kastelijaa tyhjentämään postilaatikon ja laittaa sanomalehtiin jakelukeskeytys tai kääntää ne niistä nauttiville toiseen osoitteeseen.

Sähköä säästävää kesää ja rentouttavaa lomaa!

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä