Olemme koonneet tiiviin muistilistan siitä, miten sähkökatkon sattuessa kannattaa toimia:
- Huolehdi, että kotona on paristoilla toimiva taskulamppu ja kynttilöitä. Pidä taskulamppua, kynttilöitä ja tulitikkuja paikassa, josta ne on helppo löytää pimeässäkin.
- Sammuta päällä olleet laitteet ja valaisimet kytkimistä, jotta sähköjen palautuessa sulakkeet eivät kuormitu. Jätä kuitenkin yksi valo päälle, jotta tiedät kun sähköt palaavat.
- Varaa kotiin ruokaa ja juomaa 72 tunnin tarpeiksi. Vettä olisi hyvä varata vähintään kaksi litraa per henkilö vuorokautta kohti. Ruoan kannattaa olla sellaista, joka säilyy hyvin ja jota voi syödä sellaisenaan. Paras kotivara koostuu elintarvikkeista, joita taloudessa käytetään muutenkin – tällöin tuotteet eivät vanhene kaapissa, vaan pysyvät kierrossa mukana.
- Pidä lääkekaapin sisältö riittävänä ja käyttökuntoisena. Esimerkiksi kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta voidaan tarvita, jos vettä ei tule. Jos taloudessa on pieniä lapsia, varmista, että kotoa löytyy tarpeeksi vaippoja.
- Varmista, että kotoa löytyy lämmintä vaatetta ja lisäpeittoja pidemmän sähkökatkon varalle.
- Huolehdi, että sinulla on pieni määrä käteistä rahaa kotona. Sähkökatkon sattuessa maksukortit ja pankkiautomaatit eivät toimi.
- Huolehdi parhaasi mukaan myös lähimmäisestä – varmista etenkin, että naapurustossa asuvat vanhukset pärjäävät katkon aikana.
- Pidä kotona paristoilla toimivaa radiota. Radiolähetykset toimivat myös sähkökatkojen aikana. Ohjeita kuulet esimerkiksi Radio Suomen taajuudelta.
- Jos nettiyhteydet toimivat, voit seurata tiedotusta myös Naantalin Energian nettisivuilta ja Facebookista.
- Sähkökatkosta ei tarvitse soittaa päivystysnumeroomme, sillä Naantalin Energiassa on jo tieto siitä, että sähköt ovat poikki. Soita vain siinä tapauksessa, jos itselläsi on havainto häiriön aiheuttajasta. Esimerkiksi sähkölinjalle kaatuneen puun tarkka sijainti kannattaa ilmoittaa. Älä kuitenkaan tee raivaustöitä itse.