Siirry suoraan sisältöön

Tee säästöä älykkäästi

Älylaitteet ja -järjestelmät ovat avainasemassa siirryttäessä kohti kestävää energiankäyttöä. Erilaisten automaatioiden avulla voimme hallita kotien energiankulutusta tehokkaasti ja siirtää sähkönkulutusta ajankohtiin, jolloin sähkö on edullisempaa ja ympäristöystävällisempää. Tulevaisuudessa kotitaloudet eivät ainoastaan säästä energiaa, vaan ne pystyvät aktiivisesti osallistumaan energianhallintaan ja jopa tarjoamaan omalla tuotannollaan tukea sähköverkkoihin.


Joustava ja älykäs sähkönkulutus on entistä tärkeämpää uusiutuvien energianlähteiden kasvaessa. Päästöttömän tuuli- ja aurinkoenergian määrä vaihtelee vuorokauden sisällä sekä vuodenajan ja sään mukaan, mikä tekee sähköjärjestelmästämme säästä riippuvaisen. Älykäs sähköverkko auttaa tuotantoa ja kulutusta kohtaamaan energiavarastojen ja kulutusjoustojen avulla. Joustavassa sähkönkulutuksessa keskeiseen rooliin nousevat erilaiset älylaitteet ja -järjestelmät, jotka auttavat kotitalouksia ja kiinteistöjä tasaamaan energiankulutustaan ja ajoittamaan sitä oikea-aikaisesti.

Älylaitteet ja kotiautomaatio auttavat parantamaan asumismukavuutta, säästämään energiaa ja pienentämään sähkökustannuksia. Älyratkaisujen avulla voidaan hallita kotitalouksien ja kiinteistöjen lämmitystä, valaistusta, ilmanvaihtoa sekä vesi- ja sähköjärjestelmää. Älyvalaisimia, -termostaatteja ja -kodinkoneita voidaan hallita niin etänä kuin paikan päällä, mikä tekee laitteiden käytöstä tehokkaampaa ja mukautettavampaa. Lisäksi älyjärjestelmien avulla sähkönkulutusta voidaan mukauttaa esimerkiksi ulkolämpötilan tai sähkön markkinahinnan mukaan.


Älykäs koti tarjoaa asumismukavuutta ja säästöjä


Älyratkaisut ja kotiautomaatio tarjoavat käyttäjäystävällisen ratkaisun joustavaan sähkönkulutukseen. Älyjärjestelmien avulla sähkönkäyttöä voidaan ajoittaa hetkiin, jolloin sähkö on edullista, ympäristöystävällistä ja sitä on saatavilla runsaasti. Älyratkaisujen avulla voidaan vaikuttaa esimerkiksi:

  • säätää lämmitystä sähkön hinnan, ulkolämpötilan tai sääennusteen mukaan
  • laskea huonelämpötiloja kodin ollessa tyhjillään ja nostaa takaisin etäohjauksella ennen paluuta
  • ajoittaa sähköauton latausta edullisimmille tunneille
  • vuorotella sähkölaitteiden käyttöä ja välttää tehopiikkejä
  • seurata kodin turva- ja hälytysjärjestelmiä
  • hallita valaistusta etäohjauksen kautta


Älyratkaisut tarjoavat hyötyä kaiken ikäisille taloille. Uutta taloa rakennettaessa automaatiojärjestelmä voidaan suunnitella alusta alkaen sisään rakennettavilla automaatio- ja älyominaisuuksilla. Kodin voi myös helposti päivittää älykkäämmäksi lisäämällä olemassa oleviin laitteisiin älypistorasioita, kytkimiä tai muita ohjauslaitteita, jotka mahdollistavat niiden automatisoinnin.

Älyjärjestelmien avulla energiankäyttöä voidaan optimoida sekä kotitalouksissa että kiinteistöissä, mikä vähentää kustannuksia ja pienentää ympäristövaikutuksia. Järjestelmien kehittyessä laitteiden tehokkuus paranee jatkuvasti, tehden energiankulutuksesta yhä kestävämpää ja älykkäämpää.

Lue lisää älykkäästä sähkönkäytöstä Motivan sivuilta:

Sähkön kulutusjousto – Joustavaa ja älykästä sähkönkäyttöä
Energiatehokas arki
Energiatehokas taloyhtiö


Energiansäästöviikon terveisin,
Pasi Haarala
toimitusjohtaja



Lähde: Motiva

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä