Siirry suoraan sisältöön

Säästöä lämmityskuluihin

Lämmitys on kodin suurin energiankäyttäjä, ja lämmityksessä säästäminen leikkaa tehokkaimmin sähkölaskua. Myös pienillä teoilla on merkitystä.

Hyviä ja tehokkaita vaihtoehtoja kodin lämmityksessä ovat ilmalämpöpumput, ilma-vesilämpöpumput ja maalämpö. Jos isommat energiaremontit on jo tehty, kannattaa huomio kiinnittää pienenpiin, jokapäiväisiin sähkönkäyttötapoihin.  

Alenna huonelämpötilaa
Seuraa huoneiden lämpötiloja ja säädä tarpeen mukaan. Suositeltu lämpötila on noin 21 astetta, ja makuuhuoneissa sitä voi ruuvata asteen tai pari alemmas. Varastotiloissa lämpötilaksi taas riittää 7–12 astetta. Yhden asteen alentaminen pienentää lämmityskuluja noin viisi prosenttia.

Seuraa sähkönkulutustasi
Sähkönkulutusta voi seurata esimerkiksi sähköyhtiön verkkopalveluista, laitekohtaisilla mittareilla ja monen ilmalämpöpumpun sovelluksesta. Seuranta kertoo, mihin sähköä kuluu ja mitkä toimenpiteet tehoavat parhaiten.

Tarkista tiivisteet
Kotona kannattaa tarkistaa ja puhdistaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Tiivistämällä voi vähentää vedon tunnetta kotona ja säästyä huomattavalta lämpöhukalta.

Hyödynnä tulisijaa
Jos kotona on takka, hyödynnä sen lämpöä kylminä päivinä. Varaava takka vähentää sähkönkulutusta jopa tuhansilla kilowattitunneilla vuodessa.

Tuuleta tehokkaasti
Kylmällä ilmalla kodin tuuletus on hyvä hoitaa tehokkaasti ja ripeästi ristivetoa hyödyntämällä. Parvekkeen ovea tai ikkunaa ei pidä jättää auki koko päiväksi.

Sauno tehokkaasti
Saunan sähkökiukaan lämmittäminen on kodin suurimpia yksittäisiä energian käyttäjiä. Sauna kannattaa lämmittää yhtenä päivänä koko porukalle, ja saunaan on hyvä mennä heti sen lämmettyä.

Tarkista vesivaraajan lämpötila
Huoneiden lämmityksen jälkeen suurin sähkösyöppö on sähköllä toimiva lämminvesivaraaja. Omakotiasujan kannattaa tarkistaa lämminvesivaraajan lämpötila. Mitä kuumemmaksi veden lämmittää, sitä enemmän kodin kokonaislämmityskulut kasvavat. Käyttöveden lämpötilaksi suositellaan noin +55–60 astetta. Ja vettä, erityisesti kuumaa vettä, on aina järkevä käyttää hyvin säästeliäästi.

Sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä
Modernin kodin sähkölaitteet ovat kovia kuluttamaan energiaa. Sammuta siis sähkölaitteet, joita et käytä – tietokoneet, televisiot ja kodinkoneet vievät yllättävän paljon energiaa myös valmiustilassa. Kun hankit uusia sähkölaitteita, kiinnitä huomiota niiden energiatehokkuusluokkaan.

Huolla ja puhdista lämmityslaitteet
Kaikki lämmityslaitteet on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Sähköpatteriin voi kerääntyä pölyä, ja patteri onkin hyvä imuroida kerran kuukaudessa. Myös ilmalämpöpumpun suodatin on hyvä puhdistaa mielellään joka kuukausi, jotta laitteesta saa parhaan mahdollisen tehon irti. Suodattimen puhdistus pitää myös ilmanlaadun hyvänä.


Lisää energiansäästövinkkejä löytyy sivuiltamme

Lämpimin terveisin,

Pasi Haarala
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä