Siirry suoraan sisältöön

Naantalin Energian liikevaihto kasvoi ja tulos kääntyi voitolliseksi

Naantalin Energia Oy:n liikevaihto vuonna 2023 kasvoi 6,3 prosenttia 11,9 miljoonaan euroon. Kasvu johtui pääosin urakointiliiketoiminnan kasvusta sekä sähkön siirto- ja myyntihintojen noususta. Yhtiön liiketulos oli 1,3 miljoonaa euroa ja tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 1,0 miljoonaa euroa. Investoinnit ylsivät 2,5 miljoonaan euroon. Eilen pidetty yhtiökokous päätti pitää yhtiön hallituksen kokoonpanon ennallaan.

Naantalin Energian sähköverkkoliiketoiminnan liikevaihto kasvoi viime vuonna 5,7 prosenttia 4,8 miljoonaan euroon. Energiaa siirrettiin 135,4 miljoonaa kilowattituntia, mikä on 0,8 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022, jolloin sähköä käytettiin 136,4 miljoonaa kilowattituntia.
 
– Kulutuksen lasku johtuu pääasiassa kotitalouksien sähkönkäytön vähenemisestä lämpimän alkuvuoden vuoksi. Tosin viime vuoden kolme viimeistä kuukautta olivat kylmiä, mikä osaltaan nosti koko vuoden sähkönkäyttöä. Valtakunnallisesti sähkönkäyttö väheni enemmän kuin Naantalin Energian alueella. Tämä johtuu Naantalin kasvusta, ja viime vuonna saimme 205 uutta sähkönkäyttöpaikkaa, kertoo Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala.
 
Sähköverkkoliiketoiminnan tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 1,5 miljoonaa euroa.

Sähkönmyynnin ja tuotannon sekä urakoinnin liikevaihdot kasvoivat

Sähkönmyynti- ja tuotantoliiketoimintojen liikevaihto nousi hieman ja oli 6,2 miljoonaa euroa. Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja parani, mutta oli edelleen tappiollinen -0,5 miljoonaa euroa.
 
– Vuonna 2022 tuloksen romahdutti Fennovoiman ydinvoimahankkeen alaskirjaus sekä vuotta aiemmin alkanut sähkön markkinahinnan äkillinen ja raju hinnannousu, jota vastaan ei pystytty suojautumaan. Viime vuonna tulosta rasittivat osakkuusyhtiömme Kanteleen Voiman tuotantolaitoksen alasajo ja uuden projektin aloittamisen lisärahoitus, kertoo Pasi Haarala.
 
Urakointiliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 88 prosenttia 0,9 miljoonaan euroon. Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli noin 35 000 euroa.

Investointeihin 2,5 miljoonaa euroa

Naantalin Energian investoinnit vuonna 2023 olivat noin 2,5 miljoonaa euroa, josta verkoston laajentamiseen, korvausinvestointeihin ja uuden sähköaseman valmistelutöihin käytettiin 2,3 miljoonaa euroa. Koneisiin, kalustoon, tuotanto-osuuksiin ja järjestelmiin investointiin 0,2 miljoonaa euroa.
 
Tänä vuonna kokonaisinvestoinnit ovat noin 2,1 miljoonaa euroa.
 
Uusi sähköasema rakennetaan Saharannan luolaan Naantalin Sataman alueen viereen. Rakentaminen alkaa osin jo syksyllä 2024 painottuen kuitenkin vuoteen 2025. Sähköasema on valmis vuoden 2026 kesällä.
 
– Uudella sähköasemalla ja siihen liittyvällä verkostolla on iso merkitys sähkön toimitusvarmuudelle koko Naantalin alueella, kertoo Pasi Haarala. 

Hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla

Naantalin Energian 15. huhtikuuta järjestetty yhtiökokous päätti pitää hallituksen kokoonpanon ennallaan. Hallituksen varsinaiset jäsenet ovat Jan Lindström (puheenjohtaja), Eija Arvonen (varapuheenjohtaja), Janne Muikkula, Risto Rinne (asiantuntijajäsen), Elina Salokangas ja Ari Wanden. Varajäsenet ovat Jyrki Heino ja Åke Nyblom.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Pasi Haarala, Naantalin Energia Oy, puh. 044 023 4644, pasi.haarala@naantalinenergia.fi

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä