Siirry suoraan sisältöön

Lämmin sää vähensi sähkönkäyttöä Naantalin Energian alueella

Investoinnit yli 2 miljoonaa euroa, Saharannan luolaan uusi sähköasema

Naantalin Energian verkkoalue

Naantalin Energian verkkoalueella käytetyn sähkön määrä laski viime vuonna 0,5 prosenttia 135,4 miljoonaan kilowattituntiin. Kulutuksen lasku johtuu pääasiassa kotitalouksien sähkönkäytön vähenemisestä lämpimän alkuvuoden vuoksi. Investoinnit yltävät tänä vuonna lähes 2,1 miljoonaan euroon.

Naantalin Energian alueella sähköä käytettiin edellisvuotta vähemmän kaikkina muina kuukausina paitsi loka-joulukuussa, jolloin oli poikkeuksellisen kylmä ajanjakso. Joulukuussa sähköä käytettiin yli 16 miljoonaa kilowattituntia. Se on toiseksi suurin sähkönkäyttö kuukaudessa Naantalin Energian 112-vuotisen historian aikana.

Valtakunnallisesti sähköä käytettiin 80 terawattituntia eli noin kaksi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022. Koko maassa sähkönkäytön pieneneminen johtuu pääasiassa siitä, että teollisuus kulutti vähemmän sähköä. Suurinta pudotus on ollut metsäteollisuudessa, jossa kulutus laski peräti kahdeksan prosenttia vuonna 2023.

– Sähkönkäyttö väheni valtakunnallisesti enemmän kuin meillä Naantalin Energian alueella. Tämä johtuu Naantalin kasvusta ja sitä kautta tulevista uusista sähkönkäyttöpaikoista, joita tuli 205 lisää viime vuonna. Alueellamme on paljon lämmitykseen sidottua kulutusta. Kun viime vuoden kolme viimeistä kuukautta olivat kylmiä, se näkyi myös kulutuksessa, kertoo Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala

Energiateollisuus ry:n mukaan sähköä kulutetaan Suomessa tällä hetkellä vähemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla.

– Kotitaloudet ovat nykyisin hyvin kiinnostuneita energiankäytöstä ja -säästöstä. Tähän on vaikuttanut sähkön ajoittain korkea hinta ja julkinen keskustelu sähkön riittävyydestä.

Viime vuoden koko maan kulutushuippu oli 27. marraskuuta, jolloin oli erittäin kylmä jakso. Kulutushuipun osuminen marraskuulle on hyvin poikkeuksellista.

Investointeihin yli 2 miljoonaa euroa

Naantalin Energian kokonaisinvestoinnit ovat tänä vuonna noin 2,1 miljoonaa euroa. Summa jakautuu verkoston korjauksiin, laajentamiseen ja korvausinvestointeihin, joilla parannetaan sähkön toimitusvarmuutta ja täytetään sähkömarkkinalain vaatimukset. Muita investointeja tehdään esimerkiksi laitteistoihin, sähkömittareihin, järjestelmiin, automaatioon ja kalustoon.

– Olemme rakentamassa uutta sähköasemaa ns. Saharannan luolaan Naantalin Sataman alueen viereen. Sähköaseman rakentaminen alkaa vuoden 2025 alussa, ja valmista pitäisi olla vuoden 2026 kesällä. Uudella sähköasemalla ja siihen liittyvällä verkostolla on iso merkitys sähkön toimitusvarmuudelle koko Naantalin alueella, kertoo Pasi Haarala.  

Verkoston korvausinvestointeja tehdään muun muassa Latonpääntielle, Ladvoon, Lukkarinkadulle ja Puhdistamontielle. Lisäksi sähköverkkoa laajennetaan Luonnonmaan Perhetalon ja Porhonkallion alueilla sekä keskustassa Presidentinkadulla. 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Pasi Haarala, Naantalin Energia Oy, puh. (02) 436 2911, pasi.haarala@naantalinenergia.fi 

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä