Siirry suoraan sisältöön

Turvallista sähkönkäyttöä

Sähköllä toimivien ja akuilla varustettujen laitteiden määrä kotitalouksissa on nykyään huomattava. Tästä syystä on tärkeää, että sähkölaitteita käytetään turvallisesti ja huolletaan oikea-aikaisesti.

Ne Blogi Sahkoturvallisuus

Eniten sähköpaloja kotitalouksissa aiheuttavat lieden, kiukaan ja valaisinten huolimaton käyttö. Liesipaloja ehkäistään parhaiten keskittymällä ruoanlaittoon ja huolehtimalla, että lieden päällä ei säilytetä tavaroita. On myös tärkeää varmistaa, että perheen pienimmät eivät pääse vääntämään liettä päälle.

Saunassa ei saa varastoida tavaraa, eikä kiukaan päällä tule koskaan kuivattaa esimerkiksi tekstiilejä. Valaisimet taas on puhdistettava säännöllisesti liasta ja pölystä, sillä nämä voivat aiheuttaa syttymisvaaran.

Sähköpaloja voidaan myös tehokkaasti ehkäistä huolehtimalla oikeanlaisista asennuksista. Sähkölaitteet tulee aina asennuttaa ja huollattaa ammattilaisella. Pakollisten palovaroittimien lisäksi kannattaa kotiin hankkia myös alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeite.

Ei ”tee se itse” -ratkaisuja

Sähkölaitteita tulisi aina käyttää vain valvottuna ja käyttöohjeita noudattaen. Myös sähkölaitteiden kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Sähkölaitteen viasta voi ulkonäön lisäksi kertoa esimerkiksi ylikuumeneminen, outo ääni tai palaneen haju. Käytä aina vain ehjiä sähkölaitteita ja -johtoja. Rikkinäiset sähkölaitteet tulee viedä ammattilaiselle korjattavaksi tai kierrättää sähkö- ja elektroniikkaromuna.

Laajasti käytetyt litiumioniakut ovat pääsääntöisesti hyvin turvallisia, mutta tehokkuutensa takia niihin liittyy myös riskejä. Litiumioniakkuja käytetään esimerkiksi mobiililaitteissa, mutta myös pölynimureissa ja sähköskoottereissa. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota niiden laatuun ja turvallisuuteen: akullisten tuotteiden tilaamista EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista kannattaa välttää ja suosia tunnettuja ja luotettavia tuotebrändejä.

Myös sähköpyörän akut ovat litiumioniakkuja, jolloin niiden oikeaoppinen ja turvallinen lataus on tärkeää. Sähköpyörät tulisi aina ladata tilassa, jossa on palovaroitin ja varusteet alkusammutukseen. Sähköpyöriä ei pidä ladata herkästi syttyvillä alustoilla tai tiloissa, jossa ne voivat syttyä ilman, että sitä huomataan nopeasti. Sähköpyörän akut saa useimmiten näppärästi irti pyörästä, jolloin akun voi ottaa myös valvottuihin oloihin sisälle latautumaan.

Lataa oikein

Akkukäyttöisten laitteiden kuten esimerkiksi puhelinten, tietokoneiden ja tablettien kanssa tulisi käyttää vain niille tarkoitettuja latureita. Laite on hyvä irrottaa latauksesta, kun akku on täysi, eikä esimerkiksi puhelinta kannata jättää latautumaan koko yöksi. Sähkö- tai laturijohtoa ei saa paikata teipillä tai eristysnauhalla.

Ladattavia laitteita ei myöskään kannata ladata helposti syttyvällä alustalla, kuten sängyssä tai sohvalla. Mikäli huomaat, että akku kuumenee, irrota virtajohto. 

Sähköturvallisin terveisin,

Pasi Haarala
toimitusjohtaja

Lähteet: 

Tukes.fi / Litiumioniakkujen turvallinen käyttäminen
Tukes.fi / Sähkolaitteistot tai -asennukset

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä