Siirry suoraan sisältöön

Energiansäästö on varautumista

Energiansäästö on tehokkainta ja helpointa, kun se on pitkäjänteistä, ennakoitua ja suunnitelmallista. Energiankulutusta voi pienentää niin kotona kuin työpaikalla yksinkertaisillakin oivalluksilla ja tarkastuksilla – ilman rakettitiedettä tai mukavuudesta tinkimistä. Energiansäästöön liittyviä päätöksiä on helppo tehdä ja tottumuksia omaksua, kun tuntee oman kulutuksensa ja tiedostaa sen pohjalta realistiset säästömahdollisuutensa.

Ne Blogi Syyskuu Valaistus

Energiankulutusta seuraamalla voidaan kerätä sekä reaaliaikaista että pitkän aikavälin dataa. Seurannan avulla voidaan havaita niin korjaustoimia kaipaavia energiasyöppöjä kuin myös energiatehokkaiden toimenpiteiden ansiosta muodostuneita säästöjä.

Kulutustietoja voi vaivattomasti seurata sähköyhtiöiden verkkopalvelusta. Naantalin Energian asiakkaat voivat seurata omaa kulutustaan tunti- ja päivätasolla Naantalin Energian Online -palvelusta. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää sähkönkulutuspiikkeihin ja pyrkiä tunnistamaan, löytyykö niistä yhdenmukaisuutta. Kun tuntee oman kotinsa ja yrityksensä energiankulutuksen ja sen mahdolliset piikit, on helpompi reagoida myös mahdollisiin poikkeustilanteisiin.

Myös yrityksissä on syytä perehtyä energiankulutukseen mahdollisen energiansäästöpotentiaalin ja esimerkiksi hukkalämmön havaitsemiseksi. Hukkalämpöä kannattaa mahdollisuuksien mukaan varastoida tai hyödyntää esimerkiksi kodin keskuslämmityksessä tai muualla kiinteistössä.

Myös laitteiden huoltaminen ja uudistaminen ovat hyvää varautumista. Kodin ja toimitilojen huolto- ja ylläpitotöille kannattaa varata aikaa: toimivat, ajantasaiset ja luotettavat laitteet hyödyttävät sekä taloutta, ympäristöä että hyvinvointia.

Kannattaa selvittää, ovatko kodinkoneiden energialuokitukset tarkoituksenmukaisia ja hanat ja suihkupäät vettä säästäviä. Laitesähkön mittaus on kannattavaa, mikäli epäilee ikääntyneen laitteen aiheuttavan hukkakulutusta. Esimerkiksi vanhan jääkaapin kulutusta voi tarkastella kulutusmittarilla kiinnittämällä sen noin vuorokaudeksi virtajohdon ja pistorasian väliin. Kulutusmittareita voi myös lainata omaan käyttöön – Naantalin Energia lainaa mittareita yksittäisten laitteiden energiankulutuksen seuraamiseen

Energiansäästöviikon terveisin,

Pasi Haarala

toimitusjohtaja

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä