Siirry suoraan sisältöön

Säästöä lämmityskuluihin – huomioi ainakin nämä

Asuntojen ja kiinteistöjen ahkerin lämmityskausi on taas käsillä. Lämmitys on Suomessa kotien suurin energiasyöppö, joten sen järkevöittämiseen kannattaa panostaa.

Naantalin Energia Energiansaasto Lampopatteri

Huoneiden lämpötilan seuraamisesta on hyvä tehdä tapa. Suositeltu huonelämpötila on noin 21 astetta, makuuhuoneissa se voi olla jopa asteen tai pari matalampi. Varastotiloissa lämpötilaksi taas riittää 7–12 astetta.

Kotona kannattaa myös tarkistaa ja puhdistaa ikkunoiden sekä ovien tiivisteet. Tiivistämällä voi vähentää vedon tunnetta kotona ja säästyä huomattavalta lämpöhukalta. Jos kotona on takka, hyödynnä tulisijan lämpöä. Varaava takka vähentää sähkölämmityksen tarvetta.

Kylmällä ilmalla kodin tuuletus on hyvä hoitaa tehokkaasti ja ripeästi ristivetoa hyödyntämällä. Parvekkeen ovea tai ikkunaa ei pidä jättää auki koko päiväksi.

Huolla ja puhdista lämmityslaitteet

Patterien toiminta tulisi tarkistaa vuosittain. Jos vesikiertoisen patterin alaosa on lämmin, mutta yläosa on kylmä, pitää patteri ilmata. Patteritermostaattia ei pidä peittää huonekaluilla tai verhoilla, sillä tällöin termostaatti ei tunnista vallitsevaa lämpötilaa.

Kaikki lämmityslaitteet on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Sähköpatteriin voi kerääntyä pölyä, joten patteri on hyvä imuroida kerran kuukaudessa. Ilmalämpöpumpun suodatin on hyvä puhdistaa mielellään joka kuukausi, jotta laitteesta saa parhaan mahdollisen tehon irti. Suodattimen puhdistus pitää myös ilmanlaadun hyvänä.

Puhdistamisen lisäksi lämmityslaitteiden toiminta kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin. Useita vuosia käytössä olleet lämmityslaitteet voivat menettää tehoa, mikä johtaa lämmityskulujen kasvuun.

Tarkista vesivaraajan lämpötila

Jos asut omakotitalossa, tarkista lämminvesivaraajan lämpötila. Mitä kuumemmaksi veden lämmittää, sitä enemmän kodin kokonaislämmityskulut kasvavat. Käyttöveden lämpötilaksi suositellaan noin +55–60 astetta. Kuumaa vettä on järkevä käyttää säästellen sähkön hintapiikkien aikana. 

Lämpimin terveisin,

Pasi Haarala
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä