Siirry suoraan sisältöön

Parhaat niksit asunnon viilentämiseen kesällä

Heinäkuun helteet saattavat nostaa kodin lämpötilan tukalan kuumaksi, mikä heikentää asumismukavuutta. Asunnon viilentämiseen on kuitenkin monia tapoja, joiden ansiosta saat kotisi tai mökkisi jälleen miellyttävän raikkaaksi.

Naantalin Energia kodin viilennys

Yksinkertainen kikka kodin viileyden säilyttämiseen on verhojen, sälekaihtimien, ovien ja ikkunoiden kiinni pitäminen kuumalla säällä. Siten lämmin ilma ei pääse hivuttautumaan asuntoon niin helposti. Tuulettaa kannattaa vasta illalla, kun sää on viilentynyt sopivasti. Erityisen tehokas tuuletustapa on läpiveto, joten hyödynnä sitä, mikäli mahdollista.

Sisäsaunan kuumentamista ja uunin, hellan ja muiden sähkölaitteiden käyttämistä kannattaa välttää varsinkin kuumimpina tunteina, sillä ne lämmittävät kodin sisäilmaa tehokkaasti. Kesäkuumalla ruoka kannattaa lämmittää hellan sijaan mikroaaltouunissa.

Vinkit koneelliseen viilennykseen

Jos perinteiset vinkit eivät ole tarpeeksi toimivia ja asunnossa tarvitaan koneellista jäähdyttämistä, kannattaa valita mahdollisimman energiatehokas viilennyslaite ja käyttää sitä viisaasti. Ohjaa esimerkiksi ikkunasta tulevaa viileää ilta- tai yöilmaa makuuhuoneeseen ja käytä tuulettimia vain huoneissa, joissa oleskellaan. Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.

Ilmalämpöpumppu on kodin tehokkain viilennyslaite, joka parantaa myös ilmanlaatua. Viilentäminen kuitenkin kuluttaa energiaa, joten viilennystä ei kannata pitää päällä koko päivää. Kaikkia jäähdytyslaitteita kannattaakin käyttää kohtuudella ja todelliseen tarpeeseen, ja ne tulee sammuttaa kotoa poistuttaessa.

Muista huoltaa viilennyslaitteet säännöllisesti, jolloin säästät merkittävästi sähköä. Esimerkiksi ilmastointilaitteen jäähdytysprosessissa kondensoituu vettä laitteen säiliöön, joka pitää tyhjentää säännöllisin väliajoin

Kun huone tai asunto on saatu viilennettyä, muista vielä pitää ikkunat ja ovet suljettuina, jottei viileys karkaa!

Helteisin terveisin
Pasi Haarala
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä