Siirry suoraan sisältöön

Vinkit kodin turvallisuuteen ja energiansäästöön kesälomareissulla

Kesäkuussa alkoi kauan kaivattu kesä ja suomalaisten kesälomakausi. Oma koti kannattaa laittaa lomavalmiuteen ennen reissulle lähtöä. Näin välttyy turhalta energiankulutukselta ja ikäviltä vahingoilta. Tarkista nämä seikat ennen matkaasi, niin voit nauttia lomariennoistasi rauhallisin mielin.

Naantalin Energia ilmalämpöpumppu

Lomalle lähtijän kannattaa ensinnäkin irrottaa kodin sähkölaitteiden johdot seinästä. Se on helppo kikka energiakuluissa säästämiseen ja toimii myös varotoimenpiteenä mahdollisten ukonilmojen tekemille tuhoille. Pelkkä virransäästötila ei vielä riitä, vaan sähkölaitteiden pistokkeet kannattaa ottaa kokonaan irti seinästä. Myös modeemin tai ethernet-kaapelin irrotus seinästä on järkevää, mikäli kodin laitteet eivät tarvitse nettiyhteyttä poissaolon aikana.

Ilmastointi kannattaa säätää pienemmälle, mutta kokonaan sitä ei tule sammuttaa, jotta rakennuksen sisälle ei ala kertyä kosteutta. Myös kylpyhuoneen lattialämmityksen voi säätää pienemmälle.  


Vältä varkaat ja vesivahingot

Ovet ja ikkunat tulee sulkea huolellisesti, jotta sisäilma ei kuumene tai viilene turhaan, kesäsateet eivät pääse kastelemaan asuntoa ja kodin kutsumattomille vieraille ei jää avonaisia reittejä. Verhot kannattaa laittaa kiinni ainakin talon aurinkoisimmalta puolelta, mutta murtovarkaiden ehkäisemiseksi asunto kannattaa jättää asutun näköiseksi. Siksi esimerkiksi paperipostit kannattaa mahdollisuuksien mukaan kääntää lomakohteeseen, koska pursuavan täysinäinen postilaatikko altistaa postit vesisateelle ja viestii varkaille, ettei talon väki ole paikalla.

Jääkaappi on viisasta tyhjentää kaikesta pilaantuvasta ennen lomalle lähtöä. Jos kylmälaitteet jäävät tyhjiksi, ne kannattaa joko säätää pienemmälle teholle loman ajaksi tai sulattaa ja kytkeä pois päältä, jotteivat ne turhaan kuluta energiaa kesäkuumalla. Muista myös varmistaa, että pesukoneiden hanat ovat kiinni.

Jos palovaroittimen paristoa ei ole vaihtanut hetkeen, se voi olla järkevä tehdä ennen lomalle lähtöä. Näin loppuun kulunut patteri ei laita palovaroitinta piipittämään tyhjässä asunnossa. 


Muistilista lomailijalle:

  • Irrota sähkölaitteet pistorasioista.
  • Aseta ilmastointi tai ilmalämpöpumppu energiansäästöasentoon. 

  • Säädä kylpyhuoneen lattialämmitys matalammalle asetukselle.
  • Sulje ikkunat ja ovet ja muista sulkea myös verhot. Jätä asunto kuitenkin asutun oloiseksi, jotta varkaat pysyisivät loitolla. 

  • Tyhjennä jääkaappi ja alenna lämpötilaa, ellei sinne jää mitään pilaantuvaa. 

  • Sulje vesihanat ja kastele kukat. 

  • Vaihda palovaroittimien paristot, jos niitä ei ole vaihdettu pitkään aikaan. 

  • Nauti lomastasi! 


Kesäterveisin,

Pasi Haarala 

Naantalin Energian toimitusjohtaja

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä