Siirry suoraan sisältöön

Villasukkia ja kuivaa puuta

Sähkön hinnan nousu on pistänyt ainakin meidät, jotka lämmitämme kotejamme sähköllä, kaivamaan esiin villasukat ja -puserot. Olemme joutuneet kokemaan ennen näkemättömän energiahintojen myllerryksen kuluneen reilun vuoden aikana.

Enää eivät sähkön saanti ja riittävyys ole itsestäänselvyyksiä. Naulakossa riippuu taskulamppuja, joissa on tuoreet paristot, ja laatikossa on reilu määrä kynttilöitä ja tulitikkuja. Takan jälkilämmössä kypsyy yön aikana aamupuuro ja kaapissa on ruokaa ainakin viikoksi.

Onnekkaita ovat he, joilla on puulämmitteinen sauna ja iso varasto kuivaa polttopuuta. Myös heitä on onnistanut, joilla sattuu olemaan edullinen sähkösopimus. Pörssisähkön varassa olevat eivät enää tuijottele tuttavien kuulumisia netin Facebookista tai Instagramista, vaan vahtaavat sähkön hintaennusteita ja pesevät pyykkinsä öisin.

Naantalissa astuttiin uuteen aikakauteen vuonna 1912, jolloin kaupungin kaduille syttyi yhdeksän katulamppua. Nyt yli sata vuotta myöhemmin katulamppuja on yli kuusi tuhatta. Vuonna 2023 elämä tuntuu lähes mahdottomalta ilman sähkövaloa, puhumattakaan siitä, että medialaitteet, puhelimet, jääkaapit tai liedet eivät toimisi.

Naantalin Energian mahdollisuudet vaikuttaa kotikaupungin asukkaiden sähkön hintaan ovat varsin pienet. Siitä huolimatta yhtiö pyrkii kaikin keinoin siihen, että kantakaupunkiin ja Luonnonmaalle rakennettu sähkön siirtoverkko toimisi jatkossakin riittävän hyvin ja takaisi sähkön saannin alueen asukkaille. Verkon kunnossapito on jokapäiväistä työtä ja tulevina vuosina verkkoon investoidaan huomattavia summia toimitusvarmuuden takaamiseksi.

Sillä aikaa, kun toivomme maailmantilanteen muutosta parempaan suuntaan, maltillisia talvipakkasia ja maan hallitukselle osaamista sähkötukien kohdentamisessa, voimme jokainen tahollamme miettiä kulutustottumuksiamme ja arkisia keinoja, joilla vähentää turhaa sähkönkulutusta.
 

Jan Lindström
Naantalin Energia Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Jan Lindström
Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä