Siirry suoraan sisältöön

Sähkönkäyttö väheni 2,4 prosenttia Naantalin Energian alueella

Naantalin Energian verkkoalueella käytetyn sähkön määrä laski viime vuonna 2,4 prosenttia 136,1 miljoonaan kilowattituntiin. Kulutuksen lasku johtuu pääasiassa kotitalouksien sähkönkäytön vähenemisestä. Valtakunnallisesti sähkönkäyttö aleni noin kuusi prosenttia. Naantalin Energia investoi tänä vuonna sähköverkon ylläpitoon ja laajentamiseen noin 1,6 miljoonaa euroa. 

Naantalin Energian verkossa käytettiin vuonna 2022 sähköä 136,1 miljoonaa kilowattituntia eli 136,1 gigawattituntia. Sähkön käyttö laski noin 2,4 prosenttia verrattuna vuoteen 2021. Silloin sähköä käytettiin 139,4 gigawattituntia, mikä on yhtiön koko 110-vuotisen historian ennätys. 

Valtakunnallisesti sähkön kokonaiskäyttö väheni vuonna 2022 noin kuusi prosenttia 82 terawattituntiin vuoteen 2021 verrattuna. Joulukuussa kulutus laski valtakunnallisesti jopa 16 prosenttia ja Naantalissa noin 14 prosenttia. 

– Sähkön kulutus väheni Naantalin Energian alueella vähemmän kuin valtakunnallisesti, mikä johtuu pääosin kahdesta asiasta. Naantali on kasvanut, ja olemme saaneet vuoden aikana lisää noin 180 sähkönkäyttöpaikkaa. Lisäksi alueellamme on paljon lämmitykseen sidottua kulutusta, ja viime vuonna alkutalvi ja jopa huhtikuu olivat kylmiä, mikä näkyi kulutuksessa, kertoo Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala

Kotitalouksien sähkönsäästöön on vaikuttanut sähkön korkea hinta ja julkinen keskustelu sähkön riittävyydestä sekä huoltovarmuudessa. 

– Voidaan sanoa, että suomalaiset ovat osallistuneet kiitettävästi ”talkoisiin”. Toistaiseksi olemme myös välttäneet talveksi uhattua sähköpulaa, mutta talvea on toki vielä jäljellä eikä Olkiluoto 3 ole vielä täysimääräisesti tuotannossa. 

Investointeihin 1,6 miljoonaa euroa 

Naantalin Energian kokonaisinvestoinnit ovat tänä vuonna noin 1,6 miljoonaa euroa. Summa jakautuu verkoston korjauksiin, laajentamiseen ja korvausinvestointeihin, joilla parannetaan sähkön toimitusvarmuutta ja täytetään sähkömarkkinalain vaatimukset. Muita investointeja tehdään esimerkiksi laitteistoihin, sähkömittareihin, järjestelmiin, automaatioon ja kalustoon. 

Verkostoinvestointeja tehdään mm. Latonpääntielle, Santalantielle, Korvenperäntielle, Ruonan yhdystielle, Tullikadulle, Murikkoon sekä Luonnonmaan uuteen Perhetalo 2 -vaiheeseen. 

Naantalin Energia rakensi asuntomessualueelle viime kesänä aurinkoenergiapuiston. Aurinkovoimala on toiminut hyvin, ja se on tuottanut sähköä verkostoomme kaikkiaan noin 100 megawattituntia.

– Asiakkaiden omistamat aurinkopaneelit ovat myös tuottaneet hyvin: yhtiön verkkoon on ostettu ylijäämää kaikkiaan 440 megawattituntia. Asiakkaiden omaan käyttöön mennyt sähkö on tähän nähden moninkertainen, kertoo Pasi Haarala. 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Pasi Haarala, Naantalin Energia Oy, puh. (02) 436 2911, pasi.haarala@naantalinenergia.fi

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä