Siirry suoraan sisältöön

Katuvalot kirkastavat jokaisen arkea

Vielä 1900-luvun alkaessa naantalilaisten katuja valaistiin kaasuvaloilla, mutta kaupungin ensimmäiset sähköiset katulamput syttyivät loistamaan jo ennen Suomen itsenäistymistä. Nykyään Naantalin Energian alueella hohtaa pimeällä tuhansia energiatehokkaita led-lamppuja.

Katuvalot kirkastavat arkea

Ennen pysyvää katuvalaistusta kaupunkien asukkaat joutuivat pimeällä turvautumaan käsilyhdyn suomaan pieneen valokeilaan, mutta 1800-luvulla kaasulamput alkoivat valaista suomalaiskaupunkeja. Seuraava askel kohti valoisampia öitä oli sähkövalaistus, jonka makuun Naantalissa päästiin jouluaattoiltana 1912. Aivan alkuun käyttöön otettiin yhdeksän katuvaloa, joihin sähköä tuotti vastaperustettu Naantalin kaupungin sähkölaitos.

Valaistus kehittyi kaupunkien mukana

Julkisten paikkojen valaistus on osa kaupunkien modernisoitumisen historiaa. Esimerkiksi Naantaliin 1920-luvulla valmistunut rautatie lisäsi paikallista sähkönkulutusta sekä julkisen valaistuksen tarvetta, ja samalla yhä useampi kotitalous intoutui investoimaan sähkövaloihin.

Nesteen öljynjalostamon perustaminen 1950-luvulla ja laajentuminen 1960-luvulla oli taloudellinen ja teknologinen piristysruiske Naantalin kaupungille. Uutta ja kehittyneempää tekniikkaa otettiin käyttöön myös katujen valaisemisessa. Katuvalojen hehkulamppuja ryhdyttiin päivittämään valotehokkuudeltaan huomattavasti parempiin elohopeahöyrylamppuihin.

Seuraava merkittävä askel katuvalaistuksessa otettiin Naantalissa 2010-luvun puolella, kun elohopeahöyryvalaisimet alkoivat väistyä energiatehokkaan led-teknologian tieltä. Naantalin Sammalkallion, Suopellon ja Lietsalan alueille vaihdettiin ensimmäiset led-katuvalot vuoden 2013 lopussa, ja uusissa valaistuskohteissa led on ollut jo pitkään itsestäänselvyys.

Energiatehokkuus pitää katuvalot loistamassa

Eurooppaa koettelevan energiakriisin kolkutellessa ovella monen mieleen muistuu 1970-luvun öljykriisi, joka johti rajuihin sähkönsäästötoimenpiteisiin. Naantalissakin säästettiin sähköä, ja muun muassa katuvalaistusta säädettiin tiukimmillaan niin, että käytössä pidettiin vain joka kolmatta lamppua.

Yleisesti ottaen naantalilaiset ovat jo vuosikymmeniä voineet luottaa siihen, että valot syttyvät niin kotona kuin kaduilla tarpeen mukaan. Naantalin Energian sähkötoimitusten varmuutta on parannettu korvaamalla ilmajohtoja maakaapeloinnilla jo 1960-luvulta lähtien, ja kaikki uudet asuinalueet on tehty siitä lähtien suoraan maakaapeloinneilla. 

Turvaa sähkön saatavuuteen on löydetty myös aivan uusista lähteistä. Naantalin Luonnonmaan Lounatuuli-asuntomessualueelle rakennettiin sekä aurinkoenergiapuisto että älymuuntamo, jonka akustolla voidaan varmistaa, että katuvalot pysyvät päällä myös sähkökatkon aikaan.

Naantali, Rymättylä, Merimasku ja Velkua yhdistyivät vuoden 2009 alussa Naantalin kaupungiksi. Vaikka monet muut sähköasiat jäivät toisen sähköyhtiön kontolle, Naantalin Energia otti hoitaakseen katuvalojen ylläpidon myös saaristoalueella. 

Tultaessa 2010-luvulle Naantalin eri alueiden katuja valaisi jo yli 6 000 sähkölamppua – kirkkaammin ja tehokkaammin kuin mistä sadan vuoden takaiset naantalilaiset pystyivät haaveilemaankaan.

Energiansäästö on in myös kodin valaistuksessa

Julkisten tilojen valaistus on nykyään kaupunkialueilla itsestäänselvyys, eikä kotitalouksissakaan ole enää pitkään aikaan tarvinnut haparoida öljylampun tai päreen heikossa valossa. Energiatehokkuus on päivän sana myös kuluttajilla: led-valot ovat jo vuosia valaisseet suomalaisia koteja. 

Hehkulamppuja ei enää kaupoista saakaan, mutta viimeistään nyt myös energiasyöpöt halogeenivalaisimet kannattaisi korvata tehokkaammilla ratkaisuilla. Myös liiketunnistimet ja hämäräkytkimet auttavat säästämään sähköä, sillä niiden avulla valot eivät pala turhaan päällä siellä, missä niitä ei tarvita. 

Yhdessä sähköä säästämällä pidämme huolen, että virtaa riittää niin kattovalaisimiin kuin katulamppuihin.

Valoisin terveisin
Pasi Haarala
toimitusjohtaja


*********************************
Jos haluat tietää lisää Naantalin Energian historiasta, suuntaa Historiaa-sivulle. 

Historiikin lisäksi sieltä löytyy Tussitaikurien piirrosvideo, jossa Naantalin Energian vuosikymmenet käydään läpi nopeasti ja rennolla tyylillä.

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä