Siirry suoraan sisältöön

Sähköä oman kaupungin yhtiöstä

Monilla suomalaisilla on viimeisen puolen vuoden aikana ollut huolta sähkön hinnasta, ja useissa Euroopan maissa jopa sähkön saatavuus on ollut ajoittain epävarmaa. Syitä tähän on paljon. 

Saksa päätti luopua ydinvoimasta, Ruotsin kantaverkoissa on ongelmia, vanhoja kivihiilivoimaloita ajetaan alas ja uusiutuvan energian käyttöönotto tuo yllättäviä vaihteluita tuotantoon. Myös päästöoikeuksien hinnat ovat vuodessa tuplaantuneet. Olkiluoto kolmosen käynnistyminen täyteen tehoonsa tulevan kesän aikana helpottaa tilannetta jonkin verran. 

Tilanne ei ole ollut helppo myöskään oman kaupunkimme sähköyhtiölle, Naantalin Energia Oy:lle. Energian hankinnassa on ollut paljon haasteita, mm. loppuvuonna erittäin nopeasti noussut sähkön pörssihinta. Meidän naantalilaisten onneksi yhtiö ja sen ammattitaitoinen sekä kokenut henkilöstö ovat onnistuneet hankkimaan energiaa sopivan pieninä palasina ja eri ajankohtina. Tämä on taannut naantalilaisille edullisia määräaikaisia sopimuksia viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kuitenkin nykyisessä, voimakkaasti heiluvassa markkinatilanteessa, hintatasomme pitäminen kilpailukykyisenä tulee olemaan erittäin haastavaa.

Sähkön siirtohinnoista keskustellaan ajoittain kiivaasti. Sähkömarkkinalaki on rajoittanut sähköverkkoon investoidulle pääomalle kerättävää tuottoa, samalla nostaen vaadetta verkkoinvestointeihin. Lähivuosien verkkoinvestoinnit, Naantalin kasvu ja sähkön käytön kasvu eivät nykynäkymän mukaan aiheuta painetta siirtohintojen nostoon.

Oikea strateginen liike on aikanaan ollut osuuksien ostot tuulivoimayhtiöistä: ne tuottavat meille tasaista tulovirtaa kasvavassa määrin. Oman kaupungin energiayhtiö tähtää strategiassaan siihen, että myös tulevaisuuden haasteisiin pystytään vastaamaan naantalilaisten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Jan Lindström

Jan Lindström
Naantalin Energia Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä