Siirry suoraan sisältöön

110 vuotta naantalilaista sähköä

Kesäkuussa vuonna 1912 Naantalin kaupunginvaltuusto päätti perustaa Naantalin kaupungin sähkölaitoksen, ja siitä lähtien meitä naantalilaisia on palvellut oma, paikallinen sähkölaitos. 

Pasi Haarala

Naantalin Energian vahvuus on aina ollut paikallisuus. Paikallisena yrityksenä pystymme reagoimaan nopeasti ja täsmällisesti asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin. Tämä on tärkeää sekä asukkaille että alueen yrittäjille, joiden hyvinvointi ja toiminta riippuu toimivista sähköistä.

Pienen ja paikallisesti toimivan energiayhtiön valtti on häiriötön sähkönjakelu, mikä on saavutettu pitkäjänteisellä työllä ja investoinneilla. Sähköverkon laajentamisella ja korjaamisella voidaan taata asukkaille ja yrityksille toimivampi arki: Naantalin Energian alueella sähkökatkot ovat huomattavasti keskimääräistä lyhyempiä. Naantalin Energian omistaa Naantalin kaupunki, joten jokainen tehty investointi toimii myös kaupungin hyväksi.

Paikallisuus ja vastuullisuus näkyvät kaikessa toiminnassamme. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä muun muassa koulujen ja paikallisten urheiluseurojen kanssa. Tuemme paikallisia seuroja ja opetamme vastuullista ja järkevää energian käyttöä nuorille.

Pitkän historian suuret hetket

Energia ja sähkö on ollut tavalla tai toisella mukana monissa merkittävissä tapahtumissa 110 vuoden aikana. 

Ensimmäisten valojen syttymisen jälkeen seuraava tärkeä etappi oli Naantalin rautatieasemalla, jonne saatiin sähköt 1923. 1940-luvulla sähkölaitoksen toiminta laajentui ja Humpin taloon perustettiin toimiston oheen oma myymälä, josta myytiin sekä sähköasennuksia että -tarvikkeita.

Kodeissa ja työpaikoilla suuret muutokset koettiin 1950-luvulla ja 1980-luvulla. 1950-luvulla naantalilaisiin koteihin tuli uusi kodinkone eli televisio, joiden myynnistä ja asennuksesta tuli merkittävä liiketoimi sähkölaitokselle. 1980-luvulla VHS-nauhurit ja tietokoneet yleistyivät ja muuttivat koti- ja työelämää merkittävästi.

1960-lvulla aloitettiin mittava ja kauaskantoinen ilmajohtojen maakaapelointi. 60-luvulla asukasmäärä myös kaksinkertaistui. Tähän sähkön käytön kasvuun vastattiin 1970-luvulla, kun Karvettiin rakennettiin 110 kilovoltin muuntoasema.

1993 sähkölaitos muuttui osakeyhtiöksi ja se sai nimen Naantalin Energia Oy. 2000-luvulla Naantalin Energia aloitti sähkön myymisen myös oman alueen ulkopuolelle ja tuolloin yhtiö myi sähköä yhtä paljon omalle alueelle kuin ulkopuolellekin. 

Tapaninpäivän myrsky pysäytti Suomen 2011, mutta Naantalissa valot sammuivat pääosin vain puoleksi tunniksi. Myrsky oli erittäin tuhoisa ja aiheutti Suomessa kymmenien miljoonien kustannukset.

2012 Naantalin Energia täytti 100 vuotta, minkä kunniaksi julkaistiin historiikki, johon voit tutustua täällä

2010-luvulta 2020-luvulle Naantalin Energian merkittävät virstanpylväät ovat keskittyneet vihreän sähkön tuottamiseen ja investointeihin, joilla on laajennettu ja ylläpidetty sähköverkkoa. 

2022 Naantalin Energia täyttää 110 vuotta ja on näkyvästi esillä Naantalissa asuntomessuilla.

Juhlavuoden tapahtumia

Julkaisemme tänä vuonna sähköisenä uuden 110-vuotishistoriikin, jossa valotetaan tähtihetkiä viimeisen kymmenen vuoden ajalta. 

Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana energia-ala on nähnyt suuria muutoksia. Olemme muovanneet toimintaamme muutosten mukana ja panostaneet vahvasti vihreään sähköön ja vastuullisuuteen: 

  • Vuonna 2014 ostimme tuotanto-osuuden tuulivoimaa tuottavasta ja kasvavasta yrityksestä. 
  • Valtakunnalliseen sähköautojen latausjärjestelmään lähdimme mukaan jo vuonna 2015. 
  • Vuonna 2018 aloitimme aurinkopaneelien myynnin yhteistyökumppanin kanssa. 
  • Tulevana kesänä aurinkopaneelit ja Naantalin Energia ovat näkyvästi esillä myös tulevan kesän asuntomessuilla, jonne rakennetaan aurinkovoimala ja älymuuntamo.

Tussitaikurit ovat taikoneet koko historiamme liikkuviksi kuviksi ja luoneet upean animaation Naantalin Energian vaiheista. Käy katsomassa video Naantalin Energian YouTube-kanavalla! Video julkaistaan myös sivuillamme ja jaamme sen myös sosiaalisessa mediassa.

Juhlavuosi näkyy Naantalin Energian toiminnassa koko vuoden ajan. Kannattaa seurata meitä Facebookissa, missä tapahtumista kerrotaan. 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Pasi Haarala,
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Naantalin Energia verkkoalue kartta

Ota yhteyttä